Metallit

Mistä materiaaleista Koruttamo valmistaa koruja?

  • Tällä hetkellä kullasta, hopeasta ja palladiumista.
  • Jalo- ja korukivistä.

 Koruttamo sormusaihioiden leveydet

Kulta on mahtava ja ihana vaihtoehto korujen materiaaliksi! Se on hopeaa raskaampaa. Kultaseokset ovat myös vahvempia ja kestäviä kuin hopea. Siksi kulta sopii hyvin jokapäiväiseen käyttöön. 

Palladium on platinaa valkoisempi metalli, joka kuuluu platinametalleihin. Sitä käytetään muun muassa seosaineena valkokultaa valmistettaessa, ja sitä lisätään usein myös platinaan parantamaan seoksen muokkausominaisuuksia ja vaalentamaan platinan väriä. Myös palladiumseoksista voidaan tehdä koruja. Palladium on ominaispainoltaan platinaa puolet kevyempi. Siksi siitä saa valmistettua näyttäviä koruja, jotka ovat kuitenkin kevyempiä ja edullisempia kuin vastaavat platinakorut. 

Hopea on edullinen ja hyvä valinta tilaustyöhön. Hopeasta saa näyttäviä koruja selvästi edullisemmin kuin kullasta tai muista jalometalleista. Koruttamo suunnittelee ja valmistaa hopeakorut reiluin materiaalivahvuuksin. Hopea on pehmeämpää kuin kulta, joten reilumpi ainevahvuus tekee siitä kestävämpää ja soveltuvampaa jokapäiväiseen käyttöön.

Yksi miinus hopeassa on se, että ajan mittaan se oksidoituu eli patinoituu. Tasaisesti patinoidulla pinnalla voi kuitenkin myös olla oma tarkoituksensa korun designissa. Se voi tuoda esille korun yksityiskohtia tai muuttaa koko korun ulkonäköä. (Friija-malliston hopeakoruja saa asiakkaan pyynnöstä tarkoituksellisesti tummaksi patinoituina sen sijaan, että pinta olisi kiillotettu peilikirkkaaksi.) Hopean pinta on helppo puhdistaa hopeanpuhdistuskylvyllä, jota voi ostaa kultasepänliikkeestä tai verkkokaupasta. 

Patinoitumisen nopeuteen vaikuttavat ihmisen ihon pH-arvo sekä korun käyttö- ja säilytysympäristö.

Kun käyttää hopeanpuhdistusainetta, on tärkeää noudattaa aineen valmistajan turvallisuusohjeita ja suorittaa korujen puhdistus hyvin tuuletetussa tilassa. Ennen korujen puhdistusta on tärkeää liottaa ja pestä irtolika korusta hellästi puhdistusnesteellä, jottei hopeanpuhdistusaine tartu korussa olevaan irtolikaan ja aiheuta jatkossa ihoärsytystä. 

 

Korujen puhdistus irtoliasta:

Ennen puhdistusta korujen kannattaa antaa liota kuumassa miedossa saippuavedessä. Sen jälkeen korut kannattaa puhdistaa esimerkiksi pehmeällä hammasharjalla, joka on varattu vain korujen puhdistamiseen, muulla vastaavalla harjalla, jossa on pienet, pehmeät harjakset, tai pumpulipuikolla.

Tämä puhdistusmenetelmä ei sovi koruille, joissa on helmiä tai herkkiä, huokoisia kivilajeja.